Investment portfolio optimisation model based on stocks investment attractiveness - Žilinskij, Grigorij; Rutkauskas, Aleksandras Vytautas (Business: Theory and Practice, 2012)
Firm’s performance and potential return on investments in its stocks are determined by many factors. However, most of portfolio optimisation methods are oriented to decision- making based on stock price changes in the past. Recent financial crisis has showed that often the biggest downfall in the period of crisis is experienced by stocks, which had the biggest growth before crisis. So decision- making based on stock price tendencies analysis by ignoring fundamental factors can be inefficient. The variety of MCDM methods was briefly described and their application possibilities for portfolio optimisation were evaluated in the article. The basic portfolio selection model, based on stocks investment attractiveness, was introduced. Particular model application solutions to stocks investment attractiveness evaluation and direct portfolio optimisation stages were proposed. The pilot research was carried out, the results of which showed that proposed model enables gaining better results than comparative Markowitz and equal weights portfolios. Article in Lithuanian. Akcijų investiciniu patrauklumu paremtas investicinio portfelio sudarymo modelis Santrauka. Įmonės veiklos efektyvumą ir galimą grąžą iš investavimo į jos akcijas nulemia daugelis veiksnių. Tačiau didžioji dalis portfelio optimizavimo metodų orientuoti į sprendimų priėmimą remiantis vien akcijų kainų kitimo tendencijomis praeityje. Ši finansinė krizė parodė, kad dažnai didžiausią nuosmukį krizės metu patiria tos akcijos, kurių kainos labiausiai kilo prieš krizę. Taigi sprendimų priėmimas remiantis vien praeities akcijų kainos kitimo tendencijomis ir ignoruojant fundamentalius veiksnius gali būti neefektyvus. Šiame straipsnyje trumpai aptarta daugiakriterinio sprendimų priėmimo (MCDM) metodų įvairovė ir įvertintos jų taikymo portfelio optimizavimo problemai spręsti galimybės. Pristatytas bazinis portfelio sudarymo modelis, paremtas akcijų investiciniu patrauklumu. Pasiūlyti konkretūs modelio taikymo sprendimai akcijų investicinio patrauklumo įvertinimo ir portfelio optimizavimo etapuose. Atliktas bandomasis tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad pasiūlytas modelis leidžia pasiekti geresnių rezultatų nei lyginamieji – Markowitz ir lygiomis dalimis sudaryti portfeliai. Reikšminiai žodžiai: investicijų portfelis, portfelio optimizavimas, akcijų investicinis patrauklumas, vidinė portfelio koreliacija, daugiakriterinis sprendimų priėmimas.