Investment portfolio formation using decision support system - Stasytytė, Viktorija (Business: Theory and Practice, 2012)
In contemporary financial market and scientific field of finance the demand for knowledge-based and software-supplied systems allowing investors and financial analysts to make proper and timely decisions is rising. The possible instrument for solv-ing the problem of optimal portfolio formation in the capital market is proposed in the paper – the investment portfolio decision support system. The paper also thoroughly describes the structure of the system, as well as its main operation principles. The system is based on the adequate portfolio model, which proposes to express portfolio values in three parameters – profitability, reliability and risk. Thus in decision-making subsystem two surfaces are formed – possibilities (efficient) surface and utility functions’ surface, and in their tangency point the optimal decision is found – the structure of investment portfolio. The possible trends of system’s development and possibilities of its application are presented. Article in Lithuanian. Investicijų portfelio sudarymas naudojant sprendimų paramos sistemą Santrauka. Šiuolaikinėje finansų rinkoje ir finansų mokslo srityje kyla žiniomis pagrįstų ir programiškai aprūpintų sistemų, padedančių investuotojams ir finansų analitikams laiku priimti tinkamus sprendimus, poreikis. Straipsnyje siūloma galima priemonė optimalaus portfelio sudarymo problemai kapitalo rinkoje spręsti – investicijų portfelio sprendimų paramos sistema. Straipsnyje taip pat detaliai aprašoma sistemos struktūra ir pagrindiniai veikimo principai. Sistema paremta adekvačiojo portfelio modeliu, siūlančiu portfelio reikšmes matuoti pagal tris parametrus – pelningumą, patikimumą ir riziką. Taip sprendimų priėmimo posistemyje formuojami du erdviniai paviršiai – galimybių (efektyvusis) paviršius ir naudingumo funkcijų paviršius, kurių susilietimo taške gaunamas optimalus sprendinys – investicijų portfelio struktūra. Pateikiamos galimos sistemos plėtojimo kryptys ir pritaikymo galimybės. Reikšminiai žodžiai: investicijų portfelis, adekvačiojo portfelio modelis, sprendimų paramos sistema, sistemos inžinierius, prognozavimas, monitoringas.