New service ideas screening - Bivainis, Juozas; Drejeris, Rolandas (Business: Theory and Practice, 2008)
Business has not got unanimous methodologies for screening ideas of new product, especially service. Furthermore, various authors approach the criteria of ideas screening differently. Offered pattern for evaluating ideas of new service consists of 5 components. Every component is argued and commented in the article. Ideas are needed to differentiate into categories by the offered methodology, then evaluate by two criteria, after that the rates of criteria have to be synthesized and decision made for new idea implementation by the results of synthesis. There are 5 rates offered for the expression of the criteria. It is possible to differentiate ideas by the grade and then to decide in objective way, which ideas are the best. Flexible structure of the pattern makes it possible to make a decision by the value of partial criteria and to stop the process of evaluating, when it is ascertained, that idea development is not purposeful at least by one criterion. So, such evaluating makes it possible to obviate some unproductive expenditure.Article in Lithuanian.Naujų paslaugų idėjų vertinimasSantrauka. Verslas stokoja naujų metodinės bazės produktų, ypač paslaugų, idėjoms vertinti. Netgi tyrėjai įvairiai traktuoja naujų produktų (ir paslaugų) idėjų vertinimo kriterijus. Straipsnyje siūlomas naujų paslaugų idėjų vertinimo modelis, sudarytas iš 5 komponentų, kurių kiekvieno paskirtis ir turinys yra argumentuoti. Pagal siūlomą metodiką idėjos būtų diferencijuojamos, paskui vertinamos pagal dviejų skirtingo pobūdžio grupių kriterijus, pagal jų sintezės rezultatus priimamas sprendimas dėl naujų paslaugų įgyvendinimo. Siūlomi vertinimo kriterijai išreikšti 5 kiekybiniais rodikliais. Vertinant idėjas pagal siūlomą schemą galima idėjas suranguoti, tuo sudarant galimybę pagal surinktų balų skaičių objektyviai atrinkti geriausias idėjas. Lanksti modelio struktūra sudaro galimybę priimti sprendimus pagal dalinių kriterijų reikšmes įsitikinus, kad idėją plėtoti netikslinga, tokiu būdu išvengiant neproduktyvių tolesnio vertinimo sąnaudų.Reikšminiai žodžiai: paslaugų verslas, naujos paslaugos, naujų paslaugų idėjos, vertinimas, vertinimo kriterijai.First published online: 19 Mar 2008