The problem of compatibility of various multiplecriteria evaluation methods - Ginevičius, Romualdas; Podvezko, Valentinas (Business: Theory and Practice, 2008)
When various multiple criteria methods are used to evaluate a particular object or phenomenon, conflicting resultsare usually obtained. This allows us to state that every method has its advantages and disadvantages as well as its own logic,highlighting some particular aspects of the considered object or situation.Seeking to reduce the particular effects of various multicriteria evaluation methods (MCEM) on the calculation results, it isrational to estimate the considered object (or phenomenon) by using several methods and, then, to find the average estimate. Therefore, a theoretical as well as practical problem of selecting the appropriate multicriteria evaluation methods to be usedas a “package” arises.Article in Lithuanian.Daugiakriterinio vertinimo būdų suderinamumasSantrauka. Vertinant tą patį reiškinį įvairiais daugiakriteriniais metodais, gaunami skirtingi rezultatai. Tai leidžia teigti, kad kiekvienas metodas turi savo privalumų ir trūkumų, vidinę logiką, išryškina vis kitokį nagrinėjamo objekto ar nagrinėjamos situacijos aspektą. Siekiant sumažinti atskirų daugiakriterinio vertinimo būdų (DVB) specifikos įtaką skaičiavimo rezultatams, tikslinga nagrinėjamą reiškinį vertinti keliais būdais, o paskui nustatyti šių vertinimų vidurkį. Dėl to kyla tiek mokslinė, tiek praktinė problema – kokius daugiakriterinio vertinimo būdus įtraukti į vieną „paketą“.Reikšminiai žodžiai: kompleksinis vertinimas; daugiakriteriniai metodai; koreliacinė analizė; metodų suderinamumas.First published online: 19 Mar 2008