Polycentric creative communication: the dispositive - Mickūnas, Algis (Creativity Studies, 2018)
The essay explicates the polycentric awareness as a ground of communication with anyone, anytime, to the extent that all communication is a sense making process about something. This makes accessible “Others” from other times, present in texts which open communication through linguistic and cultural media. We read Plato and argue with him about justice, or debate the issue of beginning of the universe with astronomers. These two levels, polycentric and dialogical, is supplemented by a concrete analyses of body as an active and interactive dimension with many contemporary technical media, from film, television, Internet, and smart phones.Article in English.Policentrinė kūrybinė komunikacija: dispozityvumasSantraukaStraipsnyje gvildenamas policentrinis potyris kaip komunikacijos pagrindas su bet kuo, bet kada ir tuo lygmeniu, kuriuo bet kokia komunikacija suprantama kaip prasmė, kurianti kokį nors procesą. Dėl to tampa pasiekiami „Kiti“ iš kitų laikų, aprašomų tekstuose, atveriančiuose komunikaciją per lingvistines ir kultūrines medijas. Skaitome Platono tekstus ir ginčijamės su juo teisingumo klausimu arba diskutuojame apie visatos pradžią su astronomais. Šie du lygmenys – policentrinis ir dialoginis – papildomi konkrečiais tyrinėjimais, skirtais kūnui kaip aktyviai ir interaktyviai dimensijai, susietai su daugybe šiuolaikinių techninių medijų – pradedant filmais, televizija, internetu ir baigiant išmaniaisiais telefonais.Reikšminiai žodžiai: komunikacija, medijos, kūniškumas, interaktyvumas, Kiti.