Adjustment model of geodetic vertical network, eliminating systemic errors - Skeivalas, Jonas (Geodesy and Cartography, 2012)
There is a complicated problem of evaluation of accuracy of normal heights in geodesy practice. In this article we analyse the adjective parameters and conditional equation, by using vertical network adjustment procedure, to eliminate levelling measurements systematic errors. Adjustment of networks applies the least-squares method. There are estimate adjustment values and accuracy of parameters in Co-variations Matrix form. Article in Lithuanian. Geodezinio vertikaliojo tinklo išlyginimo modelis eliminuojant sistemingąsias klaidas Santrauka. Normalinių aukščių tikslumo nustatymas geodezinėje praktikoje yra pakankamai aktuali ir sudėtinga problema, susijusi su taikomais aukščių nustatymo metodais bei geofizinėmis konstantomis. Šiame straipsnyje analizuojamas papildomų parametrų ir sąlyginių lygčių taikymas vertikaliojo tinklo išlyginimo procedūrose, siekiant eliminuoti niveliavimo matavimų sistemingąsias klaidas. Tinklo išlyginimas atliekamas mažiausiųjų kvadratų metodu. Išlygintųjų dydžių ir parametrų tikslumas įvertinamas kovariacijų matricų pavidalu. Reikšminiai žodžiai: vertikalusis tinklas, atsitiktinės ir sistemingosios klaidos, mažiausiųjų kvadratų metodas, kovariacijų matrica. First published online: 03 Aug 2012