Transformations in spacial expression of urban recreational functions in post-Soviet urban public spaces. Vilnius case - Urbonaitė, Inga (Journal of Architecture and Urbanism, 2013)
This paper is dedicated to analysis of transformations in expression of urban recreational forms in public spaces of Vilnius. The development of massive industrial housing and ideological oppression resulted in a chaotic and faceless system of public spaces. The author analyses the dispersion of recreational functions in the urban structure of Vilnius and their spacial expression taking into account different spacial characteristics required for various urban recreational activities. Article in Lithuanian. Rekreacinių funkcijų raiškos transformacijos posovietinio miesto viešosiose erdvėse. Vilniaus atvejis Santrauka. Straipsnyje nagrinėjama rekreacinės kultūros formų raiška Vilniaus miesto viešosiose erdvėse. Analizuojama industrinės gyvenamosios statybos nulemta chaotiška erdvinė sistema, kuri daro įtaką socialinei (ne)gerovei, kasdienio poilsio artimoje aplinkoje kokybei ir lemia iš to kylantį sociokultūrinį pasimetimą. Vertinant rekreacinį procesą mieste kaip kasdienes gyvybingumo užtikrinimo ir visapusiško asmenybės tobulėjimo galimybes, analizuojamas Vilniaus miesto sovietinių metų ideologinės poilsio kultūros ženklų erdvinėje struktūroje palikimas, jo transformacijos. Tiriama Vilniaus miesto rekreacinių funkcijų sklaida ir sisteminiai ryšiai. Reikšminiai žodžiai: miesto rekreacinės funkcijos, miesto viešosios erdvės, masinė gyvenamoji statyba, miesto rekreacinė sistema, posovietinis Vilnius.