Stone and lawns in the squares of Lithuanian cities - Žickis, Alvydas (Journal of Architecture and Urbanism, 2013)
Meadows give the origin to the Lithuanian squares. During towns‘ development, the trees were replaced by buildings. A new form of square as a public open space appeared. The Paved area and the lawn differently suit various functions of a square. During the reconstruction of the squares in Lithuanian towns too much solid inert materials are used. Ecologic and social aspects of the proposals of the contests of projects should be more regarded.Article in Lithuanian.Akmuo ir žolė Lietuvos miestų aikštėseSantrauka. Lietuvių aikštė kilo iš pievelės miške. Kuriantis miestams medžius pakeitė pastatai, o pievą – grindinys. Plečiantis atsirado nauja aikštės forma – viešasis želdynas. Grįstas plotas ir veja nevienodai tinka įvairioms aikštės funkcijoms. Nulemia klimato sąlygos ir naudojimo intensyvumas. Pertvarkant Lietuvos miestų aikštes per daug naudojama kietų inertinių medžiagų. Projektų konkursuose turėtų būti daugiau vertinamas siūlymų ekologiškumas ir socialumas.Reikšminiai žodžiai: aikštė, veja, grindinys, poilsis, Lukiškių aikštė, projektų konkursas.