Pamąstymai apie Louis’o I. Kahn’o įžvalgas - Palekas, Rolandas (Journal of Architecture and Urbanism, 2009)
Reflections on Louis I. Kahn insightsLouis Kahn’s creativity and thoughts are somewhere between modernism and postmodernism. His works respect the architectural traditions and eternal human values. Presented and commented Louis Kahn’s thoughts about architecture, as an artistic field of creation, are presented and commented in the paper. It revews the essence of creativity, feelings and actions that accompany creativity, and analyses the importance of such issues as proportion, material and their naturalistic character in today’s architecture as well as the importance of the conception and respect for rules in the architect’s work.Article in Lithuanian.Santrauka. Pateikiamos ir komentuojamos Louis’o Kahn’o mintys apie kūrybą ir architektūrą. Aptariama kūrybiškumo esmė, jausmai ir veiksmai. Paliečiami proporcijos ir medžiagos natūralumo svarbos klausimai šiandieninėje architektūroje. Aptariama koncepcijos reikšmė, taip pat taisyklių ir įstatymų paisymo ar nepaisymo problema architekto kūryboje.Tekste pateikti pamąstymai susiję su istoriniu, socialiniu kontekstu ir su žmogiškojo mastelio architektūroje klausimais.Reikšminiai žodžiai: Louis’as I. Kahn’as, kūryba, džiaugsmas, proporcija, intuicija, pažinimas, erdvė, medžiaga.