Trade and growth in a non‐recognized small island state: Evidence from the Turkish republic of Northern Cyprus - Katircioglu, Salih (Journal of Business Economics and Management, 2010)
This paper empirically investigates long‐run equilibrium relationship and causality between international trade and economic growth in North Cyprus, which has a non‐recognized state and suffers from the Cyprus problem for more than 40 years. Results reveal that long‐run equilibrium relationship exists between international trade variables (exports and imports of goods and services) and economic growth in this small island state. The present study also validates the existence of export‐led growth hypothesis in Northern Cyprus while it rejects the validity of import‐led growth hypothesis. Finally, this study has shown that Turkish Cypriots should improve not only services exports but also merchandise exports in to contribute to its economy further. Prekyba ir augimas nepripažintoje mažoje salos valstybėje: Turkijos Respublikos Šiaurės Kipro atvejo tyrimas Santrauka. Straipsnyje, remiantis empiriniais duomenimis, tyrinėjama ilgalaikė pusiausvyra bei priežastinis ryšys tarp tarptautinės prekybos ir ekonominio augimo Šiaures Kipre, kuris yra nepripažintas ir kenčia dėl šios politinės problemos daugiau negu 40 metų. Empirinio tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad tarp tarptautinės prekybos rodiklių (prekių ir paslaugų eksporto bei importo) bei ekonominio augimo šioje mažoje saloje vyrauja ilgalaikė pusiausvyra. Tyrimas patvirtina hipotezę apie eksporto kaip ekonominio augimo veiksnio svarbą, bet paneigia importo įtaką nagrinėjamos mažos šalies plėtrai. Autorius ragina skatinti ne tik paslaugų, bet ir produkcijos eksportą norint pasiekti spartesni ekonomikos augimo mastą Šiaurės Kipre. Reikšminiai žodžiai: tarptautinė prekyba, ekonominis augimas, priežastingumas, Šiaurės Kipras. First Published Online: 14 Oct 2010