Sustainable construction taking into account the building impact on the environment - Medineckienė, Milena; Turskis, Zenonas; Zavadskas, Edmundas Kazimieras (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2010)
The paper describes a construction impact on the environment, people and their health, taking into account its subsequence. The authors offer an optimal way of building construction in order to satisfy the environmental control standards and impact on the environment. There are a few criteria of ecological materials compared with conventional materials. The aim of this investigation is to develop approach of building project ranking. The paper deals with analysis of the construction alternatives of one‐flat dwelling houses. A few alternatives are given about how to choose an optimal project. The impact of construction on the environment is discussed. Analysis is performed taking into account building life‐cycle impact on the environment, its financial and social conditions. The investigation includes pollution of building material production, construction processes, taking into account building longevity, price, running cost and utilization input of energy. Multicriteria assessment of the alternatives is made, considering impact not only on humans, but also on the environment. According to the described environmental, financial and qualitative criteria and by the assistance of newly‐developed multicriteria method SAW‐G, it was calculated, that a blockhouse, made mostly of wood‐based materials with the result of 0.303 is by 6.6% a better alternative than a wood‐frame building with the result of 0.286, made from wood‐based and mineral‐based materials, and the worst result of 0.280 was in a building from traditional bricks (a wood‐based house is by 7.5% better than a brick house). AHP approach and SAW‐G method are useful tools to help support a decision in convention site selection. Tvarioji statyba, vertinant statybos poveikį aplinkai Santrauka. Aprašomas statybos darbų padarinių poveikis aplinkai, žmonems ir jų sveikatai. Autoriai siūlo optimalų variantą iš pateiktų statybos projektų, atitinkančių aplinkos apsaugos reikalavimus. Pateikti ekologiškų statybinių medžiagų kriterijai, palyginti su tradicinių medžiagų kriterijais. Šio tyrimo tikslas yra sukurti statybos proceso klasifikavimo eilę, atsižvelgiant į ekonominius ir aplinkos apsaugos aspektus. Nagrinėjamos vienbučio gyvenamojo namo statybos alternatyvos. Pateiktos kelios alternatyvos, kaip parinkti optimalų projekto variantą. Aptartas gamybos darbų ir statybos poveikis aplinkai. Analizė atliekama atsižvelgiant į statybos gyvavimo ciklo poveiki aplinkai, finansines bei socialines aplinkybes. Tyrimas apima taršą statybinių medžiagų gamybos procese bei vykstant statybos procesui. Vertinama pastato ilgaamžiškumas, kaina, eksploatavimo išlaidos bei utilizacijos procesui suvartojama energija. Atliktas šių alternatyvų daugiakriterinis įvertinimas, apibrėžiant jų naudą ne tik žmonėms, bet ir aplinkai. Remiantis straipsnyje aprašytais aplinkos apsaugos, finansiniais ir kokybiniais kriterijais, nauju daugiakriteriniu SAW‐G metodu buvo apskaičiuota, kad blokinis namas, pastatytas naudojant daugiausia medienos medžiagas (rezultatas 0,303), yra 6,6 % geresnis už namą (rezultatas 0,2860), pastatytą iš medinio karkaso ir naudojant mineralines bei medienos medžiagas, o blogiausias rezultatas – tai namas iš tradicinio plytų mūro (rezultatas 0,280) (medinis namas yra 7,5 % geresnis už mūrinį). AHP ir SAW‐G metodai yra tinkami tokiems uždaviniams spręsti. Reikšminiai žodžiai: statyba, medžiagos, pastatas, aplinka, išteklių eikvojimas, daugiakriterinis vertinimas, poveikis aplinkai, SAW, SAW-G, AHP metodas. Оберегающее природустроительство с учетом воздействия стройки на окружающую среду Резюме. Описано влияние последствий строительства на окружающую среду, человека и его здоровье. Из приведенных строительных проектов, соответствующих экологическим стандартам, авторами статьи выбран оптимальный вариант. Приведены критерии экологичных строительных материалов и сравнены с традиционными материалами. Целью настоящего исследования было разработать очередность классификации строительного процесса с учетом экономических и экологических аспектов. Проанализированы альтернативы строительства одноквартирного жилого дома с целью выбора оптимального проекта. Обсуждено влияние строительства на окружающую среду. Анализ проведен с учетом воздействия жизненного цикла здания на окружающую среду, а также финансовых и социальных аспектов. Исследовалось загрязнение от производства строительных материалов, от процесса строительства с учетом долголетия дома, цены, расходов на эксплуатацию, а также энергии, расходуемой при утилизации. Произведен многокритериальный анализ вышеупомянутых альтернатив, оценена польза, приносимая как человеку, так и окружающей среде. На основании критериев охраны окружающей среды, финансов и качества работ с помощью нового многокритериального метода SAW-G было установлено, что блочный дом, построенный из деревянных материалов с результатом 0,303, на 6.6% лучше, чем дом из деревянного каркаса с минеральными и деревянными материалами с результатом 0,286. Наихудшим вариантом оказался дом, построенный из традиционной кирпичной кладки с результатом 0,280 (деревянный дом лучше кирпичного на 7,5%). Для решения задач такого типа оказались приемлемыми методы AHP и SAW-G. Ключевые слова: строительство, материалы, дом, окружающая среда, истощение ресурсов, многокритериальная оценка, воздействие на окружающую среду, методы SAW, SAW-G, AHP. First Publish Online: 27 Jun 2011