Estimation of vibration in Klaipeda powdery manure discharge terminal - Grubliauskas, Raimondas; Stankus, Gintas; Vaišis, Vaidotas; Nainys, Vytautas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
In contemporary life the mechanization of industrial and agricultural production, increasing traffic flows in towns and settlements, and modernization of household technologies result in the expansion of vibration and noise areas. This is in particular experienced by the industrial enterprise staff, vehicle drivers, passengers and others. Vibration affects the nervous system, blood circulation, tissues and does other kinds of harm to human health. The impact on humans depends on a distance to a vibration source, material whereby vibration spreads, and the duration and velocity of vibration. The spread of vibration together with noise significantly increases the impact of vibration. Noise and vibration problems are encountered in seaport discharge terminals as well. The investigation of vibration in the bulk fertilizer terminal of Klaipeda Stevedoring Company as well as obtained findings were compared to permissible values specified in the Lithuanian Hygiene Norms. The investigation showed the highest vibration acceleration levels inside the terminal, where they varied from 0,4 to 3,2 m/s2, and outdoors, by the fertilizer discharge terminal, on the paving, where they varied from 0,0005 to 0,0042 m/s2 (at 1–16 Hz frequency). Vibracijos vertinimas Klaipėdos biriųjų trąšų iškrovimo terminale Santrauka. Nūdienos gyvenime, mechanizavus pramonės ir žemės ūkio gamybą, didėjant transporto srautams miestuose ir gyvenvietėse, modernėjant buitinei technikai, sparčiai didėja vibracijos bei triukšmo keliamo diskomforto zonos. Ypač su tuo susiduria pramonės įmonių darbuotojai, transporto priemonių vairuotojai, jų keleiviai ir kt. Vibracija veikia nervų sistemą, kraujo apytaką, audinius ir kitaip kenkia sveikatai. Vibracijos poveikis žmogui priklauso nuo atstumo iki jos židinio, medžiagos, kuria vibracija sklinda, vibracijos trukmės ir sklidimo spartos. Kai vibracija sklinda kartu su triukšmu, jos poveikis žymiai didesnis. Su triukšmo bei vibracijos problemomis susiduriama ir jūrų uostų krovinių stotyse. Vibracijos tyrimai atlikti Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos biriųjų trąšų terminale. Gauti rezultatai palyginti su Lietuvos higienos normose pateiktais leistinaisiais dydžiais. Tyrimų metu didžiausi vibracijos pagreičio lygiai terminalo viduje kito nuo 0,4 iki 3,2 m/s2 , o lauke, prie trąšų iškrovimo terminalo, ant grindinio, – nuo 0,0005 iki 0,0042 m/s2 (esant 1–16 Hz dažniams). Reikšminiai žodžiai: vibracija, vibracijos pagreitis, vibruojantys įrenginiai, iškrovimo terminalas, vibracijos lygiai. Оценка вибраций в Клайпедском терминале по разгрузке порошкообразных удобрений Резюме. В настоящее время в связи с механизацией промышленного и сельскохозяйственного производства, увеличением транспортных потоков в городах и населенных пунктах, а также совершенствованием бытовой техники из-за вызываемого ими шума и вибраций быстрыми темпами увеличиваются дискомфортные зоны. Особенно часто в таких зонах приходится находиться работникам промышленных предприятий, водителям транспортных средств, их пассажирам и др. Вибрация отрицательно сказывается на здоровье человека: его нервной системе, кровообращении, тканях. Воздействие вибрации на человека зависит от расстояния до ее источника, материала, по которому распространяется вибрация, продолжительности и частоты распространения вибрации. В случае, когда вибрация распространяется вместе с шумом, ее воздействие увеличивается. С проблемами шума и вибрации сталкиваются также работники станций по разгрузке грузов в морских портах. Исследование вибраций проводилось в терминале по разгрузке порошкообразных удобрений в Клайпедской компании морских грузов. Полученные результаты сравнены с величинами, допустимыми литовскими гигиеническими нормами. Во время исследований наибольшие уровни скоростей вибраций внутри терминала колебались от 0,4 м/с 2 до 3,2 м/с2 , а на открытом месте выгрузки удобрений – от 0,0005 м/с2 до 0,0042 м/с2 (при частоте 1–16 герц). Ключевые слова: вибрация, ускорение вибрации, вибрирующие установки, терминал по разгрузке, уровни вибрации. Firstd Published Online: 14 Oct 2010