Mathematical modelling of growth intensity of roadside plants - Baltrėnas, Pranas; Zaveckytė, Jolita; Kazlauskienė, Agnė; Ščupakas, Davidas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
To maintain safety during winter, deicing salt (sodium chloride) is sprinkled over roads. Snow, mixed with highway salt, is then cleared by snowplows and usually ends up on roadsides where trees are planted. On conifers, adversely affected by deicing salt, needle shedding is accelerated. Undesirable results for the environment, caused by road maintenance chemical, are damaged vegetation, soil, polluted surface and groundwater, therefore, fauna, and people are also negatively impacted. The aim of modelling is to find a coefficient for calculating ryegrass, fescue grass and meadow‐grass length of overground part after some time, accepting that the concentration of salt in melting snow and air temperature will be the same during investgation. Article in Lithuanian. Pakelės žolinės augmenijos augimo intensyvumo matematinis modeliavimas Santrauka. Lietuvos klimatinėmis sąlygomis būtina kelių ir gatvių priežiūra šaltuoju metų periodu. Dėl dažnų kritulių ir žemesnės nei nulis temperatūros naudojamos transporto priemonių bei pėsčiųjų saugumą užtikrinančios priemonės ir medžiagos. Valant nuo kelių sniegą ir ledą rudens bei žiemos sezonais barstoma techninė druska (K4[Fe(CN)6]) pirmiausiai patenka ant važiuojamosios kelio dalies bei jos kelkraščių ir tiesiogiai teršia sanitarinės apsaugos zonos šalia kelio dirvožemį. Barstant kelio dangas druska, galima ir netiesioginė aplinkos tarša. Atmosferos krituliai techninę druską išplauna iš kelio sanitarinės apsauginės zonos dirvožemio į netoli kelio esančius paviršinius ir gruntinius vandenis, ir druska iš dirvožemio ar vandens patenka į augalus. Cheminių medžiagų poveikio aplinkai pasekmės: kenkiama pakelių augmenijai, dirvožemiui, užteršiami paviršiniai ir gruntiniai vandenys, tai lemia neigiamą poveikį gyvūnijai ir žmonėms. Modeliavimo tikslas yra matematiniais skaičiavimais rasti koeficientus, kuriuos taikant būtų galima apskaičiuoti daugiametės svidrės, tikrojo eraičino ir pievinės miglės antžeminės dalies aukštį po tam tikro laiko, laikant, kad druskos koncentracija ištirpusiame sniege ir oro temperatūra tyrimo metu nekinta. Reikšminiai žodžiai: svidrė, eraičinas, miglė, antžeminės dalies aukštis. Математическое моделирование интенсивности роста придорожной травяной растительности Резюме. В климатических условиях Литвы в зимний период необходим уход за дорогами и улицами. Из-за частых осадков и отрицательной температуры применяются средства и материалы, обеспечивающие безопасность пешеходов и транспортных средств. Посыпаемая в осенне-зимний период при уборке снега и льда техническая соль прежде всего попадает на проезжую часть дороги, ее обочины и загрязняет почву придорожной санитарно-охранной зоны. Наносимая на дорожное покрытие соль может оказать окружающей среде и опосредованный вред. Атмосферные осадки вымывают техническую соль из почвы санитарно-охранной зоны, откуда она попадает в ближайшие к дороге поверхностные и грунтовые воды. Затем соль из почвы и воды попадает в растения. Возможными последствиями влияния химических веществ на окружающую среду является вред, наносимый придорожной растительности, почве, загрязнение поверхностных и грунтовых вод, что в свою очередь отрицательно сказывается на людях и животных. Целью математического моделирования было найти коэффициенты, с помощью которых можно было бы рассчитать высоту надземной части многолетних трав: плевела, овсяницы, мятлика спустя определенное время, принимая, что концентрация соли в растаявшем снеге и температура воздуха во время эксперимента остаются неизменными. Ключвые слова: плевел, овсяница, мятлик, высота надземной части растений. Firstd Published Online: 14 Oct 2010