Environmental evaluation of waste management scenarios – significance of the boundaries - Ghinea, Cristina; Petraru, Madalina; Bressers, Hans Th. A.; Gavrilescu, Maria (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2018)
Life cycle concept was applied to analyse and assess some municipal solid waste (MSW) management scenarios in terms of environmental impacts, particularised for Iasi city, Romania, where approximately 380 kg/cap/yr of waste are generated. Currently, the management processes include temporary storage, collection, transport and landfilling, but separate collection, sorting, recycling and composting of solid waste, which should be addressed according to the National Strategy and European policy for waste. Four different scenarios were elaborated as alternatives to the existing waste management system in Iasi, which include both previously applied and current waste management alternatives, as well as some advanced practices. The effectiveness of the scenarios was evaluated in terms of environmental impacts based on Life Cycle Analysis, supported by GaBi software. Some environmental impact categories (acidification, eutrophication, global warming, human toxicity, and photochemical ozone generation potentials, carcinogenic substances, heavy metals, winter smog, photochemical ozone formation) were estimated based on several impact assessment methods associated to GaBi software (CML 2001, CML 96, EDIP 2003, EI95). The study emphasises the importance of system boundaries for the life cycle impact assessment process and consequently – for the optimal waste management alternative.Article in English.Aplinkosauginis atliekų tvarkymo scenarijų įvertinimas – ribų reikšmingumas Santrauka. Analizuojant ir vertinant komunalinių atliekų tvarkymo scenarijus buvo pritaikyta būvio ciklo koncepcija atsižvelgiant į daromą poveikį aplinkai, remiantis Jasai miesto, Rumunijoje, atveju. Šiame mieste susidaro apytiksliai 380 kg/žmogui/ metus atliekų. Šiuo metu atliekų tvarkymo procesą sudaro laikinos laikymo vietos, surinkimas, transportavimas ir deponavimas sąvartyne, bet pagal Nacionalinę strategiją ir Europos atliekų politiką atliekos turi būti rūšiuojamos, perdirbamos ir kompostuojamos. Todėl buvo detaliau išanalizuoti keturi skirtingi scenarijai kaip alternatyvos esamai atliekų tvarkymo sistemai Jasai mieste, įtraukiant prieš tai taikytas ir šiuo metu taikomas atliekų tvarkymo alternatyvas, taip pat pažangesnes praktikas. Scenarijų efektyvumas buvo vertinamas analizuojant aplinkosaugos aspektus remiantis būvio ciklo analize ir taikant GaBi programinę įrangą. Kai kurios poveikio aplinkai kategorijos (rūgštinimas, eutrofikacija, globalus atšilimas, žmonių apsinuodijimas, fotocheminis ozono susidarymo potencialas, kancerogeninės medžiagos, sunkieji metalai, žiemos smogas, fotocheminis ozono formavimasis) buvo vertinamos remiantis keletu poveikio įvertinimo aspektų, esančių GaBi programoje (CML 2001, CML 96, EDIP 2003, EI95). Atlikta studija pabrėžia sistemos ribų svarbą, vykdant poveikio vertinimą, taikant būvio ciklo procesą ir parenkant optimalią atliekų tvarkymo alternatyvą.Reikšminiai žodžiai: aplinka, GaBi, būvio ciklo vertinimas, kietosios atliekos, atliekų tvarkymo technologijosПриродоохранная оценка сценариев по обработке отходов – значимость границРезюме. При анализе и оценке сценариев по обработке коммунальных отходов с учетом их влияния на окружающую средув городе Ясай в Румынии, где приблизительно скапливается 380 кг/чел./ год отходов, применялась концепцияцикла существования. В настоящее время в процесс по обработке отходов вовлекаются временные места хранения, сбор, транспортировка и депонирование отходов на свалке. Однако на основании Национальной стратегии иЕвропейской политики, касаюшейся отходов, они должны сортироваться, перерабатываться и компостироваться.В связи с этим детально проанализированы четыре разных сценария в качестве альтернатив существующей в городе Ясай системе обработки отходов с использованием применявшихся ранее и применяемых в настоящее времяальтернатив по обработке отходов, а также прогрессивных практик. Эффективность сценариев оценивалась наосновании анализа природоохранных аспектов касательно анализа цикла существования и с применением программного оборудования GaBi. Некоторые категории влияния на окружающую среду (окисление, эутрофикация,глобальное потепление, отравление людей, фотохимический потенциал образования озона, канцерогенные вещества, тяжелые металлы, зимний смог, фотохимическое формирование озона) оценивались на основании нескольких аспектов влияния, имеющихся в программе GaBi (CML 2001, CML 96, EDIP 2003, EI95). Проведенный анализподчеркивает важность границ системы при оценке влияния и применении процесса цикла существования, а также подборе оптимальных альтернатив обработки отходов.Ключевые слова: окружающая среда, GaBi, оценка цикла существования, твердые отходы, технологии обработки отходов