Comparison and analysis of investigation results on volumetric activity of 137Cs at the Baltic Sea coast in 2003–2005 - Styrо, Dmitrijus; Morkūnienė, Rasa; Astrauskienė, Nijolė; Daunaravičienė, Asta (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
Measurements of 137Cs volumetric activity (VA) in coastal waters of the Baltic Sea (near Juodkrante) were carried out in 2005. The highest values occurred in springtime; later they decreased, and in the summer‐autumn period approximate homogeneous values of 137Cs varied in the range of 41–57 Bq/m3, and the lowest values were observed in autumn. Comparison of these values with analogous data obtained in 2003 and 2004 was carried out. The highest average annual value of 63 Bq/m3 is proved to be in 2004. Furthermore, that year the greatest 137Cs volumetric activity variations in the range of 49–91 Bq/m3 were observed. These variations are related to possible appearance of additional sources of radioactive contamination in the sea. Evidently, such sources did not exist in 2005, when a satisfactory coincidence of measured and calculated results was obtained.137Cs radionuklido tūrinio aktyvumo tyrimų Baltijos jūros priekrantėje 2003–2005 m. Rezultatų palyginimas ir analizėSantrauka. 2005 m. atlikti išsamūs 137Cs radionuklido tūrinio aktyvumo (TA) tyrimai Baltijos jūros priekrantės vandenyse (ties Juodkrante). Didžiausios reikšmės nustatytos pavasario laikotarpiu; vėliau jos gerokai sumažėjo, o dar vėliau, vasaros ir rudens laikotarpiu, kito nežymiai – nuo 41 iki 57 Bq/m3 . Mažiausios TA reikšmės gautos rudenį. Nustatytos TA reikšmės palygintos su 2003 m. ir 2004 m. atliktų tyrimų duomenimis. Didžiausia vidutinė metinė reikšmė – 63 Bq/m3 ir didžiausi 137Cs TA reikšmių pokyčiai – nuo 49 iki 91 Bq/m3 buvo 2004 m. Šie svyravimai gali būti siejami su papildomų radioaktyviosios taršos šaltinių atsiradimu jūroje. Teorinių skaičiavimų ir eksperimentiniu būdu gautų rezultatų sutapimas 2005 m. buvo patenkinamas, nes taršos šaltinių tiriamuoju laikotarpiu nebuvo.Reikšminiai žodžiai: Baltijos jūra, 137Cs radionuklidas, tūrinis aktyvumas, ekstremaliosios reikšmės.Сравнение и анализ результатов измерений объемной активности радионуклида 137Cs у берега Балтийского моря в 2003–2005 гг.Резюме. Проведены подробные исследования объемной активности (ОА) радионуклида 137Cs в прибрежных водах Балтийского моря (близ Юодкранте) в 2005 г. Наиболее высокие значения объемной активности радионуклида засвидетельствованы в весеннее время; далее они заметно уменьшились, после чего наблюдались сравнительно однородные величины ОА 137Cs, которые летом–осенью колебались в пределах 41–57 Бк/м3 , а наименьшие значения пришлись на осень. Проведено сравнение этих величин с аналогичными данными, полученными в 2003 и 2004 гг. Наиболее высокой среднегодовой величиной оказалась 63 Бк/м3 в 2004 г. Кроме того, в течение летнеосеннего периода этого года наблюдались наибольшие колебания ОА 137Cs в пределах 49–91 Бк/м3 . Эти колебания связываются с возможным появлением в море дополнительных источников радиоактивного загрязнения. Однако такие источники, по-видимому, отсутствовали в 2005 г., когда наблюдалось удовлетворительное совпадение измеренных и расчетных результатов.Ключевые слова: Балтийское море, радионуклид 137Cs, объемная активность, экстремальные величины.First Published Online: 14 Oct 2010