Remediation technologies for soils contaminated with heavy metals - Jankaite, Audrone; Vasarevičius, Saulius (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2005)
Heavy metals, such as lead, chromium, zinc, cadmium and cooper may cause hazardous harm to human health and the environment because of their dissolubility and mobility. Selection of the most appropriate soil remediation method depends on site characteristics, concentration, types of pollutants to be removed and the final use of a contaminated medium. This paper reviews soil remediation technologies, such as isolation and containment, solidification/ stabilization technologies, soil washing and flushing technologies, electrokinetics and phytoremediation.Sunkiaisiais metalais užterštų dirvožemių atkūrimo būdaiSantrauka. Sunkieji metalai, tokie kaip: švinas, chromas, cinkas, kadmis, varis ir gyvsidabris, – gali sukelti didelę žalą aplinkai ir žmonių sveikatai. Tinkamiausias dirvožemio išvalymo ir atkūrimo būdas parenkamas atsižvelgiant į vietovės charakteristikas, medžiagų koncentracijas, teršalų, kurie gali būti pašalinti, kiekį, bei numatant, kur vėliau užterštą terpę panaudoti. Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama atkūrimo metodams. Straipsnyje trumpai aprašomi tokie dirvožemio atkūrimo metodai, kaip dalelių sulaikymas ir atskyrimas, stabilizacijos technologijos, elektrokinetinis atkūrimas, dirvožemio išplovimas bei fitoremediacija.Reikšminiai žodžiai: vertikalieji ir horizontalieji barjerai, dirvožemio plovimas, elektrokinetinis atkūrimas, fitoremediacija.First Published Online: 14 Oct 2010