Simulation of automated real‐time gross interbank settlement - Bakšys, Donatas; Sakalauskas, Leonidas (Technological and Economic Development of Economy, 2009)
The aim of this paper is to analyze algorithms for the automated real‐time gross inter‐bank settlement (RTGS). One can change the efficiency of settlement systems by perfecting the processing of settlements and/or implementing rules for solving the gridlocks, or by applying the tools of refinancing and reservation. We focus on the settlement simulation of the Trans‐European Automated Real‐time Gross Settlement Express Transfer system (TARGET2). The system of modelling, simulation, and optimization of settlements (Bakšys and Sakalauskas 2007b) is applied in the simulation of TARGET2, estimating the parameters of simulation according to the real data.Automatizuotų tarpbankinių realaus laiko skubių atskirųjų atsiskaitymų imitavimasSantrauka. Tarpbankinių mokėjimų apimties didėjimas, augantis poreikis atlikti mokėjimus realaus laiko režimu kelia papildomų reikalavimų tarpbankinių atsiskaitymų sistemų technologijoms. Aktyvus elektroninių informacijos perdavimo priemonių diegimas į bankininkystę ir dideles atsiskaitymų dalies sutelkimas tam tikruose bankų sistemos centruose leido sukurti automatizuotus atsiskaitymo centrus ‐ tarpbankinių lėšų pervedimo ir priešpriešinių mokėjimų padengimo sistemos. Straipsnio tyrimo objektas ‐ transnacionalinių automatizuotų tarpbankinių atsiskaitymų algoritmų analizė imituojant atsiskaitymų procesą. Tyrimų metu buvo nagrinėjami transeuropinės automatizuotos realaus laiko atskirųjų atsiskaitymų skubių pervedimu sistemos (TARGET2) atsiskaitymų algoritmai. Atsiskaitymų procesui imituoti buvo naudojama atsiskaitymų modeliavimo, imitavimo ir optimizavimo sistema. Algoritmu tyrimo rezultatai gauti remiantis realiais mokėjimų ir atsiskaitymo sistemos duomenimis.Reikšminiai žodžiai: bankiniai mokėjimai, atsiskaitymų sistemos, bankinių atsiskaitymų imitacinis modeliavimas.First published online: 21 Oct 2010