Multiple‐criteria analysis in the construction of motorways - Peldschus, Friedel (Technological and Economic Development of Economy, 2005)
Several construction variants are discussed for the extension of the motorway network in Thuringia (Germany). The best variant is determined according to several criteria: construction period, costs, durability, environmental protection and economic viability. After the characterisation of the considered construction solutions a numerical comparison is made using the software LEVI 3.0. Thereby the optimal variant is chosen taking into account the mentionned criteria and the solution is explained.Article in German.Mehrkriterielle Untersuchungen beim Bau neuer AutobahnenAuszug. Für den Ausbau des Autobahnnetzes im Raum Thüringen (Deutschland) werden unterschiedliche Konstruktionsvarianten diskutiert. Die Auswahl der günstigsten Variante erfolgt nach mehreren Kriterien: Bauzeit, Kosten, Dauerhaftigkeit, Umweltschutz und Wirtschaftlichkeit. Nach der Beschreibung der untersuchten Konstruktionslösungen erfolgt ein numerischer Vergleich mit dem EDV‐Programm LEVI 3.0. Dabei wird die optimale Variante unter Beachtung der genannten Kriterien ausgewählt und die Lösung erläutert.Schlüsselwörter: Mehrkriterielle Entscheidung, Autobahnen, Software LEVI 3.0.Greitkelių statybos daugiakriterinė analizėSantrauka. Straipsnyje nagrinėjami keli greitkelių statybos variantai, skirti Tiuringijos (Vokietija) kelių tinklo plėtrai. Geriausias variantas yra nustatomas pagal šiuos rodiklius: statybos trukmę, išlaidas, ilgaamžiškumą, aplinkosaugą ir ekonominį pagrįstumą. Apibūdinus vertinamus statybos variantus, atliktas jų skaitmeninis lyginimas programa LEVI 3.0. Atsižvelgiant į minėtus rodiklius, parinktas ir paaiškintas optimalus sprendinys.Reikšminiai žodžiai: greitkeliai, daugiakriterinė analizė, programinė įranga LEVI 3.0.First Published Online: 21 Oct 2010