Verbal decision making analysis - Kochin, Dmitry; Ustinovičius, Leonas (Technological and Economic Development of Economy, 2004)
The paper presents the ideology of a qualitative approach to decision making ‐ verbal decision analysis. The authors have analyzed existing quantitative approaches and pointed out their main disadvantages. They formulated the requirements for decision‐making methods taking into account these disadvantages: psychological correctness of a dialog with decision maker (DM), strict mathematical proof of the methods and checking of DM information for consistency. The authors present the results of research on psychological correctness of operations of preference elicitation from DM. Several existing verbal decision analysis methods are briefly mentioned.Article in Russian.Вербальный анализ принятия решенийSprendimų priėmimo verbalinė analizėSantrauka. Šiame straipsnyje nagrinėjamas kiekybinis požiūris į sprendimu priėmimus – verbalinė sprendimų analizė. Atlikta egzistuojančių kiekybinių metodų apžvalga, nustatyti jų pagrindiniai trūkumai. Suformuluoti reikalavimai sprendimų priėmimo metodams, kaip antai: dialogo su sprendimą priimančiu asmeniu korektiškumas; matematinis metodo pagrįstumas; informacijos, gaunamos iš sprendimo priėmėjo, neprieštaringumas. Ištirta, kokios operacijos psichologiniu požiūriu yra tinkamiausios išgaunant informaciją iš sprendimą priimančio asmens. Taip pat atlikta įvairių sukurtų verbalinės sprendimų analizės metodų apžvalga.First Published Online: 21 Oct 2010